منوعات

كل ما تود معرفته عن الزرادشتية

Zoroastrisme is het monotheïstische geloof gesticht door de Perzische profeet Zoroaster – ook wel Zarathoestra of Zartusht genoemd – tussen 1000-1500 voor Christus. Er staat dat er één allerhoogste God is, Ahura Mazda – de god van de wijsheid – de schepper en dirigent van alles, die zijn aanhangers aanmoedigt om hun geloof uit te drukken door het principe van goede gedachten, goede woorden en goede daden.

De religie is ook bekend als “Mazdayasna” – toewijding aan Mazda – en Mazdaïsme. Dit geloof ontwikkelde zich vanuit de oude Perzische polytheïstische religie, die Ahuramazda als de grootste van een groep goden beschouwde, en, net als het latere zoroastrisme, het leven zag als een strijd tussen de krachten van licht en goed en de krachten van duisternis en kwaad.


Het zoroastrisme werd omarmd door zowel het Achaemenidische rijk (550-330 v.Chr.) als het Parthische rijk (247 v.Chr. – 224 n.Chr.) en kwam het meest tot uitdrukking onder het Sassanidische rijk (224-651 n.Chr.). De Sassaniden maakten het zoroastrisme tot staatsgodsdienst en ontwikkelden tegelijkertijd een geloofsrichting die bekend staat als het zurvanisme. Na de Arabisch-islamitische verovering in 651 na Christus werden de Zoroastriërs vervolgd, hun geloof onderdrukt en hun religieuze monumenten werden vernietigd of omgezet in moskeeën. En het zoroastrisme bleef ondanks dat – hoewel het aantal aanhangers ervan afnam – en de aanwezigheid van zijn volgelingen blijft tot op de dag van vandaag bestaan.

المحتويات

Zijn oude oorsprong

Hoogstwaarschijnlijk had het polytheïstische geloof van de oude Perzen zich op een bepaalde manier ontwikkeld voordat ze ergens rond het derde millennium voor Christus naar de regio van Iran kwamen en werd het beïnvloed door de Elamieten en de mensen van Susiana die zich daar eerder vestigden. Dit geloof stelt dat er veel goden worden geregeerd door Ahuramazda, die de mensheid leidt en beschermt tegen bedreigingen en invloeden van duistere krachten, geleid door de goddelijke geest “Angra Mainyu”.

Het doel van het leven was ervoor te kiezen de leringen van Ahuramazda te volgen en de verleidingen en betrokkenheid van Angra Mainyu af te wijzen. Het eerste paar gecreëerd door Ahuramazda “Masha en Mashaeng” leefde in vrede en harmonie totdat ze luisterden naar Lososa Angra Mainyu, die hen ervan overtuigde dat hun schepper Ahuramazda hun vijand en bedrieger was. Omdat ze aan hun ware Heer twijfelen en leugens horen, worden ze uit de hemel verbannen en veroordeeld om in een wereld van ontbering en ellende te leven, maar hun nakomelingen kunnen nog steeds een bevredigend en zinvol leven leiden door loyaal te blijven aan Ahuramazda.

Zonder geschreven teksten blijft het onbekend hoe je een geloof moet volgen of rituelen moet uitvoeren. Bepaalde aspecten van het geloof zijn echter bewaard gebleven in latere zoroastrische werken, en het is bekend dat er een kaste van monniken was – later bekend als “magiërs” – en dat goden werden vereerd in openluchttempels die bekend staan ​​als vuurtempels, heiligdommen waar het vuur van de god brandde altijd. En in tegenstelling tot Egypte of Mesopotamië zijn er geen tempels voor de goden of uitgebreide rituelen.

Offers waren vaak voedsel, graan en kostbaarheden, die aan priesters werden gegeven in ruil voor hun bemiddeling bij de goden, en deze praktijk maakte de geestelijkheid tot de rijkste en machtigste lagen van de Perzische samenleving. De ene klasse priesters stond bekend als de “Karban” en de andere heette “Kawi” en hun rol was minder specifiek, maar beiden hadden gevestigde belangen – politiek en persoonlijk – bij het handhaven van de beoefening van religie.

Zoroaster

Zoroaster werd geboren uit Perzische adellijke ouders, Borusaspa en Dogduva. Zijn vader, Purusaspa, behoorde hoogstwaarschijnlijk tot de monastieke kaste, wat betekende dat zijn zoon monnik zou worden, aangezien zonen gewoonlijk het beroep van hun vader volgden, en de hoge sociale status van de familie laat zien dat Zoroaster zijn opleiding al vroeg begon. leeftijd en hoefde niet te werken. Hij had vier broers, twee oudere en twee jongere, en we weten niet meer over zijn familie of vroege leven.

Zoroaster was een monnik vanaf de leeftijd van vijftien, hoogstwaarschijnlijk een assistent van een oudere predikant, en zou op twintigjarige leeftijd het huis van zijn ouders hebben verlaten om zijn werkende leven voort te zetten. Een van de rituelen die door de Karban-priesters worden uitgevoerd, is het ritueel slachten van dieren, en het is zeker dat Zoroaster dit vele malen heeft meegemaakt – en waarschijnlijk werd gevraagd om mee te doen – omdat hij het zo weerzinwekkend vond dat hij zijn punt zou maken om zich tegen deze praktijk te verzetten .

Wat hij deed toen hij in de twintig was, is nog onbekend, maar toen hij dertig was, woonde hij een religieus festival bij waarin de lenteriten werden gevierd – hoogstwaarschijnlijk de nieuwjaarsviering die bekend staat als Nowruz – en hij leefde een levensveranderende visie. Aan de oever van de rivier tegenover hem verscheen een stralend beeld van een hemels wezen genaamd “Fuhu Mahah” – het nobele doel – en beweerde dat Ahuramazda hem met een boodschap had gestuurd, omdat de monniken de goddelijke waarheid verkeerd begrepen en valse goden aanbaden, dan is één god Ahuramazda, en hij vraagt ​​niet om bloedoffers, maar alleen om ethisch gedrag. Zoroaster werd gekozen om deze openbaring te publiceren, en hij begon onmiddellijk aan zijn missie.

De nieuwe waarheid

Het evangelie van Zoroaster werd niet met hetzelfde enthousiasme ontvangen als hij zelf voelde. De monniken lieten hem in de steek, zijn leven werd bedreigd en hij moest zijn huis verlaten. Hij hield echter niet op de nieuwe waarheid te prediken die aan hem was geopenbaard, en hij bad voortdurend om openbaringen van Ahuramazda te ontvangen over hoe te handelen, en zijn gebeden en vragen werden bewaard en vormden een belangrijk onderdeel van de Zoroastrische teksten die bekend staan ​​als de Avesta.

In die tijd bevond Zoroaster zich aan het hof van koning Vishtaspa en begon hij ter vermaak van de koning theologie te bespreken met de monniken van zijn hof. Volgens Avesta zegevierde Zoroaster over hun argumenten en toonde hij duidelijk de verdienste van zijn visie, maar aangezien dit een uitdaging was voor de gevestigde orde, was Vishtaspa niet blij met wat er was gebeurd en beval hij dat de profeet in de gevangenis moest worden geworpen. Toen hij gevangen zat, genas Zoroaster op wonderbaarlijke wijze het favoriete paard van Vishtaspa, dat verlamd was, en de koning bevrijdde hem en luisterde opnieuw naar zijn boodschap. Volgens de Zoroastrische traditie werd Vishtaspa de eerste bekeerling tot de religie, en als koning werd hij snel gevolgd door anderen.

Zoroaster schreef zijn leringen niet op, evenmin als zijn vroege discipelen. De traditie zegt dat zijn woorden werden bewaard en herhaald in rituelen en mondeling werden doorgegeven door de generaties totdat ze later werden opgeschreven. Het is niet bekend hoe de religie zich na Vishtaspa verspreidde, maar het verspreidde zich wijd in de tijd van het Achaemenidische rijk (550-330 v.Chr.), waarvan de heersende klasse het zoroastrisme was. Zoroaster zou zijn geloof zijn blijven prediken totdat hij een natuurlijke dood stierf rond de leeftijd van 77 jaar. Latere werken uit het Sassanid-tijdperk vermelden dat hij werd vermoord door een priester van een van de oude religies.

Visie

Het nieuwe geloof van Zoroaster was gebaseerd op het visioen dat hij bij de rivier ontving en de antwoorden op zijn onophoudelijke gebeden. Deze overtuiging is gebaseerd op vijf principes:

  1. De grootste godheid is Ahuramazda.
  2. Ahura Mazda is de ultieme welwillendheid.
  3. Zijn eeuwige tegenstander Angra Mainyu is het ultieme kwaad.
  4. Goedheid manifesteert zich door vriendelijke gedachten, vriendelijke woorden en goede daden.
  5. Iedereen heeft de vrijheid om te kiezen tussen goed en kwaad.

Ahuramazda was de enige eeuwige, ongeschapen godheid, terwijl andere goden louter geesten of emanaties van de godheid zijn. Geliefde godheden zoals Mithra of Anahita worden niet langer aanbeden als onsterfelijke en capabele goden, maar blijven vereerd als de belichaming van Ahuramazda.

Het probleem dat de Avesta niet heeft opgelost is: waar kwam Angra Mainyu – of de krachten van het kwaad in het algemeen – vandaan, aangezien het universum werd geschapen door een welwillende, almachtige God? Avesta gaat ervan uit dat begrip van de ontvanger tot het antwoord leidt. De gebeden en instructies van Zoroaster geven aan dat de vroege ontvangers de oorsprong van Angra Mainyu al kenden, en dit was waarschijnlijk een ander aspect van de oude religie dat onveranderd bleef.

In ieder geval werd het probleem pas in de 19e eeuw na Christus direct aan de orde gesteld. Verschillende eerdere stellingen zijn naar voren gebracht, waaronder het Zurvanisme, dat stelde dat Ahuramazda en Angra Mainyu even krachtige wezens waren, een tweedeling die door de traditionele zoroastriërs werd verworpen.

De Duitse oriëntalist “Martin Hauge” (1827-1876 n.Chr.) stelde een oplossing voor het probleem voor, in de veronderstelling dat de bekeerlingen hun keuze niet alleen tonen door hun dagelijkse handelingen, maar ook door de rituelen van het aanbidden van Ahuramazda, en dat Angra Mainyu een emanatie is van Ahuramazda en het loslaten van negatieve krachten uit de scheppingsdaad, en hij kreeg bewustzijn door de daad zelf zonder echte macht te hebben. Het enige wat Angra Mainyu kon doen, was het grote plan van Ahuramazda verdraaien of verstoren, en deze verstoring is wat de mensen ‘kwaad’ noemen, dus kwaad bestaat volgens dit argument niet.

leven en hiernamaals:

De centrale waarde van geloof is de vrije wil van de mens. Als men de leer van Ahuramazda volgt, zal men een bevredigend leven leiden, anders zal men vast komen te zitten in bedrog, ellende en verwarring. Beginnend met de Vijf Principes als basis voor besluitvorming, moet men zijn geloof uitdrukken door middel van het vierde beginsel.Goed wordt gemanifesteerd door goede gedachten, vriendelijke woorden en goede daden, en wordt beoefend door het volgende:

  • Vertel de hele tijd de waarheid, vooral het nakomen van beloften.
  • Doe goed aan iedereen, vooral de minder bedeelden.
  • Toon liefde aan anderen, zelfs als ze niet wederkerig zijn.
  • Matiging in alles, vooral in voedsel.

Hoewel er bewijs is van Zoroastrische pogingen om de religie te verspreiden na de Zoroaster-missie, zou het geloof zich hebben verspreid door het deugdzame gedrag van gelovigen die drie kernwaarden van gedrag volgden:

  • Maak vijanden vrienden.
  • Maak de slak rechtvaardig.
  • Laat de onwetenden leren.

Als een persoon naar deze waarden leeft, zal hij niet alleen een goed en productief leven leiden, maar zal hij ook in het hiernamaals worden beloond. Wanneer een persoon wordt geboren, stuurt zijn hogere zelf – Vavashi – zijn ziel – wees – in zijn lichaam zodat hij in de materiële wereld kan leven en kan kiezen tussen goed en kwaad. Na de dood blijft de ziel drie dagen in de aarde in de buurt van het lijk, en een hond komt om boze geesten af ​​te weren en de ziel te beschermen, terwijl de goden het leven van de overledene evalueren.

Na 3 dagen wordt Orvan herenigd met Vravashi en steekt hij de Shinvat-brug over tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden, waar de twee honden die hem bewaken elkaar ontmoeten. En de twee honden worden geesten die de goddelozen kastijden. Dan ontmoet de ziel de eerbare maagd Daina en vertegenwoordigt het bewustzijn van de doden. Voor de eerbare ziel zal ze een mooie maagd lijken, maar voor de vervloekte zal ze een lelijke oude vrouw zijn. Dayna kalmeert de nieuw aangekomen geest en leidt hem naar de brug, waar ze hem beschermt tegen de demonische aanvallen van de engel Soroush.

De brug wordt breder om de eervolle geest te verwelkomen, terwijl hij smaller wordt en ruig wordt voor de vervloekte geest. Soroush leidt de ziel naar de engel Rashnu, de vrome rechter van de doden. Zielen van gelijke goede en slechte daden gaan naar Hamistakan of de landengte, waar de zielen blijven tot de dag van de opstanding wanneer ze elkaar weer ontmoeten in Ahuramazda. Degenen die leven geleid door het licht zullen naar een paradijs gaan dat “het huis van de zang” wordt genoemd. . Er zijn vier niveaus van de hemel boven, met Ahuramazda de hoogste, en vier niveaus van de hel beneden, waarvan de bodem absolute duisternis is.

Als een persoon wordt gestraft met het laagste niveau van de hel, is het geen eeuwige straf, omdat Ahuramazda het ultieme goed vertegenwoordigt, hij zal een van zijn schepselen niet voor altijd laten lijden, op de afgesproken tijd komt een Messias genaamd “Saushyant”, die zal het einde der tijden “Phraukireti” brengen – wanneer alle zielen Ahuramazda ontmoeten, zij het in de donkerste hel – en Angra Mainyu vernietigen.

Teksten en rituelen

Belijders demonstreren hun keuze niet alleen door middel van hun dagelijkse handelingen, maar ook in de rituelen van het aanbidden van Ahuramazda, door middel van de liturgie die bekend staat als Yasna. Het doel van Eliasna is om getuige te zijn van de aanwezigheid van “Asha” – waarheid en orde – en weerstand tegen “Druj” – valsheid – en om de vastberadenheid van de gelovigen tegen de krachten van de duisternis te versterken. De wereld was vol goede en slechte onzichtbare geesten – Ahura en Deva’s – en je moest bewust zijn, voorzichtig zijn en goed luisteren, en Eliasna moedigt dit aan.

De rituelen omvatten vuur, het heilige element en de laatste van de wezens, en water, dat wijsheid vertegenwoordigt en een van de eerste wezens is. Het vuur blijft op een altaar dat bekend staat als de Tempel van het Vuur, en een monnik wordt ingewijd door heilige woorden te reciteren en gebeden op te zeggen in de aanwezigheid van de heilige vlam. Aan het einde van de liturgie wordt het water verheerlijkt door de ritus van “Vader Zuhr”, een offer om de wateren van de wereld te zuiveren en zonden te boeten.

Uitvaartdiensten worden niet gehouden, zoals in andere religies, omdat het ongepast is om overmatig verdriet te tonen. De dood maakt deel uit van het leven, en in het zoroastrisme werden begrafenissen voor de doden in stilte en met mate gehouden. Het lijk werd in huis verzorgd en sagdid – de hond zien – was een essentieel ritueel.

Nadat het ritueel is voltooid, wordt het lichaam voorbereid en naar buiten gedragen. Lichamen werden buiten blootgesteld op gebouwen die Torens van Stilte worden genoemd, omdat het als onhygiënisch werd beschouwd om ze in de grond te begraven. Nadat de aasdieren het lijk hebben verslonden, worden de botten begraven.

De rituelen worden uitgevoerd volgens de essentie van de auteur die de tekst, de gewoonte en het zoroastrische geloof vormt. De basisteksten zijn:

  • Avista
  • Dencard
  • Bundahsen.

De Avesta bevat de Gatha – 17 hymnen toegeschreven aan Zoroaster zelf – de Eliasna – rituele teksten – en Visprad – een apart deel van de Eliasna, geschreven tijdens het bewind van Shapur II (309-379 AD) en herzien en aangenomen onder Khosrau I ( 531-579 na Christus). Sommigen beschouwen “Vendidad” – het kerkelijk recht – als onderdeel van de Avesta, anderen verwerpen het, Dunkard is een reeks overtuigingen en gebruiken, en Bundahsen houdt zich bezig met kosmologie.

Repressie en erfenis

Eeuwenlang werden concepten mondeling doorgegeven voordat ze in teksten werden opgeschreven, en hoewel heersende families in verschillende rijken het zoroastrisme omarmden, legden ze het geloof niet op aan hun onderdanen. Vrijheid van geloof en acceptatie van andere religies waren essentieel voor Cyrus de Grote en werden voortgezet door zijn opvolgers, evenals de Parthen, en de Sassaniden omarmden het, zelfs als ze het zoroastrisme tot hun staatsgodsdienst maakten.

Bewijs van religieuze vrijheid tijdens de Sassanidische periode was de ontwikkeling van de zogenaamde ketterij van het Zurvanisme, een tak van het zoroastrisme die beweert dat tijd – Zurvan – God is en dat Ahuramazda een geschapen wezen is. Volgens deze visie zijn Ahuramazda en Angra Mainyu tweelingen van gelijke kracht en hebben ze geworsteld, en de tijd is dominant over hen. Omdat de tijd niet kon worden gestild, moedigde het Zurvanisme een fatalistische kijk op het leven aan, in tegenstelling tot de waarde van de vrije wil onder de zoroastriërs. Er is geen bewijs van vervolging van de Zurvanians.

Het eerste gevaar op dit niveau van religieuze tolerantie kwam met de komst van christenen in de vierde eeuw, toen ze het heilige vuur in de tempels doofden en het zoroastrisme ontkenden als een valse overtuiging, maar ze hadden niet het aantal of de politieke invloed om de geloof volledig, wat gebeurde met de komst van de islamitische Arabieren in de zevende eeuw, toen tempels en heiligdommen werden verwoest en zoroastriërs werden gedwongen zich tot de islam te bekeren, hun huizen te ontvluchten of hun geloof te verbergen. Geleerden wijzen op veel culturele verliezen in deze periode, zoals Zoroastrische teksten die mogelijk te maken hebben gehad met de oorsprong van het kwaad.

Zoroastrisme bleef bestaan ​​onder de Perzen van India – waar vluchtelingen vluchtten na de islamitische verovering – en sommige Iraniërs die het in leven hielden, en wordt nog steeds over de hele wereld beoefend. Hoewel vroege christenen en moslims het geloof ontkenden en aanvielen, beïnvloedden basisconcepten het christendom, de islam en het jodendom.

Het zoroastrisme is in feite de eerste monotheïstische religie die de concepten van individuele verantwoordelijkheid voor redding, oordeel na de dood, Christus, het einde der tijden, hemel en hel introduceert.

Lees ook:

Een korte geschiedenis van de beschaving van de Indusvallei

Een korte geschiedenis van de beschaving van de Indusvallei

Vertaling: Ziad Nasr

Bewerking: Omaima Gharari

                     
السابق
بطاقة تهنئة رسمية لليوم الوطني السعودي 92
التالي
حل تطبيقات بناء الفعل للمجهول | كتاب الأضواء صف ثالث ثانوى 2023 تعلم كيف تجيب على سؤال النحو ؟

اترك تعليقاً